Pertembungan Banyak Penjuru, BN Sudah Bersiap Sedia Sepenuhnya

February 17, 2022

Walaupun dijangka berdepan pertembungan banyak penjuru pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor kali ini, Barisan Nasional (BN) sudah bersiap sedia untuk menghadapi semua lawan mereka.

Keyakinan itu dilontar Pengarah Komunikasi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah yang menyifatkan situasi itu mungkin sedikit menggugat peluang untuk mereka menang namun persiapan rapi sudah dilakukan bagi memenangkan calon mereka pada PRN nanti.

“Oleh itu, secara peribadi saya percaya untuk mengatakan BN selesa atau tidak bertanding empat penjuru ia bergantung kerusi yang dipertandingkan. Ini kerana keadaannya tidak sama di semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.

“Kelebihan akan diperoleh oleh calon yang punyai rekod berkhidmat terbaik kepada rakyat atau bagi calon baharu memiliki ciri-ciri yang rakyat inginkan.

“Jadi saya yakin kepimpinan BN akan bersiap sedia dalam semua situasi dan menganggap PRN Johor kali ini sama ada melibatkan pertandingan empat penjuru, satu atau dua penjuru atau lain-lain sebagai suatu cabaran mesti dihadapi dengan serius dan bijaksana serta tidak menganggapnya sebagai laluan mudah,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Jelasnya lagi, Shamsul Anuar berkata, pelbagai pihak boleh membuat analisa dan ulasan mengenai PRN Johor namun semua pandangan ini baik untuk dinilai serta dihalusi BN kerana sebagai sebuah parti politik, idea itu penting dalam mengatur pendekatan dan strategi parti.

Jelasnya, terdapat 56 kawasan DUN dipertandingkan PRN Johor dan sudah pasti menjadi rebutan pelbagai parti politik dan sudah tentu landskap dan situasinya berbeza antara satu DUN dengan yang lain.

“Situasi sangat berbeza. Kemenangan di Melaka dan sebelum itu pencapaian BN di Pilihan Raya Kecil Parlimen (PRK) Tanjung Piai, Johor sebelum ini bukan jaminan kepada BN untuk menang selesa di PRN. Oleh itu, semua jentera BN mesti bekerja kuat meyakinkan rakyat untuk menyokong BN,” katanya.

PRN Johor bakal menyaksikan banyak parti baharu akan membuat penampilan sulung mereka, antaranya parti MUDA, Pejuang dan Warisan yang masing-masing akan bertanding buat kali pertama di pentas pilihan raya.

Sumber: https://www.agendadaily.com/politik/pertembungan-banyak-penjuru-bn-sudah-bersiap-sedia-sepenuhnya-shamsul-anuar/

Utusan Malaysia: https://www.utusan.com.my/berita/2022/02/empat-penjuru-bukan-laluan-mudah/
MYKMU.NET: https://mykmu.net/2022/02/17/prn-johor-bn-tidak-anggap-4-penjuru-adalah-laluan-mudah/

https://www.shamsulnasarah.com/wp-content/uploads/2020/10/logo_white1.png
Hakcipta Terpelihara © 2008 - 2023 Dr. Shamsul Anuar Nasarah.
https://www.shamsulnasarah.com/wp-content/uploads/2020/10/logo_white1.png
Hakcipta Terpelihara © 2020 Shamsul Nasarah.
Contact
+605 767 9055
Pusat Khidmat Ahli Parlimen Lenggong, 52A, Jalan Alang Iskandar, 33400 Lenggong, Perak.
Popular Links
How Can You Help